Thursday, March 13, 2008


Изгубени из каналите.

Какво бихте си помислили ако ваш приятел ви каже, че гледа сериал? Първата мисъл която влиза в главата ви като студена пот е някоя латиноамериканска сапунка, от най-дългите. Или „Дързост и красота", който се върти по патетичния Канал 1 от както свят светува и вероятно ще продължи „Докато Свят светува" – още едно заглавие от любимите сапунки. Но врементата се промениха, сериалите вече не са такива каквито ги помним, а совите отдавна не са това, което бяха.

Tелевизионните продукции винаги са били трамплин за голямата сцена, но както навсякаде и тук , многото пари спират актьорите да играят в киното...

Когато през 2005г започна, култовия в последствие „Изгубени" , по българското поделение нa AXN, много хора го приемат като скъпо струваща безсмислица. Пилотният епизод на Втория сезон струва между 10 и 14 милиона долара, което е абсолютен рекорд за телевизионна продукция. Неочаквано за мнозина „Изгубени" се превръща в нещо повече от сериал, вниманието на всички кино маниаци е насочено към телевизионно шоу, в следващия момент LOST вече е култура.

Неочаквано добра се оказва идеята да качиш 48 души на самолет и впоследствие да го разбиеш на самотен остров, който дори не съществува на картата. Освен с чисто човешките борби за оцеляване крушенците трябва да се борят и с негостоприемния остров. Самият сериал е вдъхновен от филмите "Повелителят на мухите" и „Корабокрушенецът" , както и от известното у нас реалити „Survivor". Общото между тях е корабокрушението на самотен остров и борбата за оцеляване, всичко останало е дело на сценаристите. След феноменалния успех на първя сезон са заснети още два, като края на третия бе абсолютно неочакван и неразбран от феновете. Четвъртият сезон на „Изгубени"ще бъде пуснат на 31 януари.

Друг сериал, не много известен на широката публика в България, който предизвика сериозен шум e HEROES на NBC. Както повечето Si-Fi продукции отвън океана и тази е вдъхновена от комиксите. Шоуто разказва историята на обикновени хора който мислят, че са като всички останали...докато не осъзнават, че имат невероятни способности. Heroes има всичко необходимо, за да впечатли не само любителите на научната фантстика. Налице са добрите, лошите, безсмъртните и тези които могат да пътуват във времето, както и някои други които имат по-незначителни способности, като да се възстановяват след като са промушени с арматурна пръчка, да четат мисли и да летят.

Първият сезон на Heroes излезе в 23 епизода, вторият бе планиран да е 24 но поради продължаващата стачка на сценаристите в САЩ излязоха само 12. По непотвърдени данни стачката е вече към края си и предстои продължение на сериала под формата на трети сезон.

През 2001, по колумбийска телевизия е излъчен сериалът " Аз съм грозната Бети", по паметливите си спомнят, че оригиналът на латиноамериканската сапунка можеше да се гледа и по нашите кабелни телевизии. Шоуто се превърна в най-гледаната сапунка на всички времена в Колумбия и не след дълго се прослави и извън пределите на страната. Не закъснява и американска адаптация на „Грозната Бети". В България сериалът бе завъртян по нова телевизия през октомври и ноември.

Продуциран от Салма Хаек сериалът разказва Историята за чудноватата, скарана с модата, но умна и амбициозна дъщеря на емигранти от Мексико Бети Суарес, която е наета да работи в Ню Йоркското модно издание „Mode". Собственикът на списанието Братфорд Мийд е осенен от гениалната идея да назначи грозна асистентка на сина си Даниел, който е известен плейбой и това е единствения начин той да се концертира над работата си като редактор в „Мода". Историята е като комична приказка в цветове на анимационно филмче. Както сами се досещате посланието на тази захаросана Fashion приказка е, че Бети не е грозна, най вече отвътре. Поуката е контрирана върху вътрешността на хората. От работата до вкъщи Бети е едно кълбо от клишета. Всяка шега и действие в продукцията показва нейната стойност и енергичност. Сериалът е излъчван с голям успех в Европа, Латинска Америка и Австралия. Грозната Бети е носител на Емми и Златен Глобус

Наскоро завърши втория сезон на на чераната драма Dexter, много малко прайм тайм продукции имат такова одобрение от зрителите и критиката. Успехът на първия сезон на Dexter се дължи на факта, че сериалът е базиран на книгата на Джеф Линдзи Нощният ловец. На пръв поглед много хора могат да се отегчат от историята на Декстър Морган, който работи в полицейското управление на Маями като съдебен лекар и помага на добрите да хващат лошите, всичко това би ни накарало да сменим канала, но Дехтер е сериен убиец. През деня той помага на полицаите, а през нощта убива и разчленява по особено жесток начин тези, които са се измъкнали от ръцете на правосъдието, сладко нали. Като добавим, че Декстър е симпатичен млад мъж, грижовен брат и добър прият ел, сериала наистина си заслужава вниманието и го слагаме в графата "задължителни за гледане", а от Fox Crime, трябва да пуснат и втория сезон.

HOUSE MD, нещо което любителите на телевизионната драма у нас познават. Британският актьор Хю Лори изпълнява ролята на арогантен специалист, който оглавява екип от млади диагностици в университетската болница „Принстън Плейнсбъро" в Ню Джърси, които обикновено се занимават с пациенти на които им е дадена погрешна диагноза или пък нямат никаква. Екипът на Хаус се събира в кабинет и започват да изказват предположения относно болестта на пациента и се стига до безумни предположения и респективно решения. Нормален лекар, който практикува в реална болница би се хванал за главата само при гледането на сериала, но ние обикновените зрители нямаме нищо против. Най-забавните моменти от филма са коментарите и реакциите на д-р Хаус, благодарение на който рейтинга на шоуто расте с по няколко милиона на сезон. В момента в САЩ се излъчва IV сезон. Хю Лоури има Златен Глобус, през 2006 г и през 2007 г. Сериалът е номиниран за Еми през 2005 г. и 2006 г. и наградата Сателит за най-добър драматичен сериал, а и още нещо, опитайте се да не се разболявате защото Хаус ще ви научи да не влизате в болница, никога

Много е кофти да влезеш в затвора без да си виновен и единствения начин да излезеш от там е като избягаш, стига да можеш. „Бягство от затвора" е сериалът който предизвика първата истинска телевизионна мания и феновете сваляха като луди, който от където свари и гледаха с денонощия епизод след епизод. „Бягство от затвора" е популярен у нас от излъчването на шоуто по Нова телевизия. Историята на двамата братя Линкъл Бароуз и Майкъл Скоу фийлд е добре позната. Единият е вкаран в затвора и осъден на смърт, а другия влиза нарочно във „Фокс Ривър", за да спаси брат си. Досадното в цялата история е, че колкото и да са близо до пълната свобода винаги трябва да бягат от някъде, точно това се случва и в третия сезон на Бягството, където Майкъл е вкаран в ужасяващия затвор Сона в Панама от където ще трябва да бяга.

Завладяващото в тези сериали е, че във всеки епизод е не липсва динамиката и въпреки всичко те са подчинени на една обща фабула която започва с първия епизод на първия сезон и завършва след като е излъчен и последния епизод, това знаят само сценаристите. Динамиката по нищо не отстъпва на Холивудските продукции, а ние обикновените зрители живеем с техните приятели и проблеми. Въпреки че рисуваме да останем без реални проблеми и приятели, на нас това ни харесва

За началото на втория сезон на Dexter, на 27 сепември 2007 тринайсете големи града в САЩ осъмнаха с кърваво червени фонтани на възлови места в центъра. Фонтаните, естествено бяха напълнени с вода, но основното послание на кървавата телевизионна драма бе разбрано. Имаше и недоволни, които се оплакаха, че водата ги стресира, но фирмата изпълнител, контрира, че червеното е цвета на Showtime Network Inc., Мрежата която е собственик на шоуто.

Препоръчвам

Family Guy - Ако сте фен на телевизията няма начин да не сте чували за анимацията на FOX . Историята разказва за случките на лудо американско семейство. Ако сте пропуснали шоуто гледайте поне един епизод, обещавам ви, че ще му станете истински фен.

Секса и градаЗа шестте сезона през които се излъчва (1998 – 2004) , шоуто събра орди градски жени, който станаха верни фенки на Кари Брадшоу и на Секса и града. Четирите модерни жени от Ню Йорк се превърнаха в икони, а ние очакваме през тази година филма. Историята показва, че филмовите продукции на известните сериали не са нищо друго освен еди по-дълъг епизод , който често е много скъп.

Птиятели – Класически ситком носител на Emmy, десет сезона , които са излъчени в над сто страни, а последният епизод на шоуто е гледан от на 51.1 млн. зрители в САЩ. Сериалът е снимат на реални места с безподобен език и мода, което му гарантира успеха. В последните сезони звездите от шоуто получават безпрецедентни хонорари от по един милион долара на епизод. След края на сериала Мат Ле Бланк участва в нов ситком Джоуи, който продължава историята на Джоуи Трибиани но така и не достига популярността на Приятели и след втория сезон е спрян.

Отчаяни съпругиЗадължително трябва да харесате това шоу, което разказва историята на неразбрани и самотни хора които от скука правят всевъзможни глупости много секс. Критиката толкова много харесва шоуто, че за първия сезон му дава шест награди Emmy, два Златни глобуса и две награди на Актьорската гилдия и това ако не е успех .

Sopranos - Историята на шоуто се върти около мафиотския бос от Ню Джърси Тони Сопрано, който има две семейства. Едното е от съпругата му и двете му деца, а другото е огромната мафия на Джърси. Тони е шеф и на двете семейства , а сайта Tv.com твърди, че съвременната американска драма никога не е имала толкова харесвана и обичана личност, като Тони. Sopranos има 5 Златни глобуса и още 76 награди, както и 207 номинации.